Weekblad Gilze en Rijen, 19 februari 2020

Woningbouw en gezondheid gaan niet altijd goed samen. Nu de welvaart toeneemt, zijn er allerlei niet-economische obstakels voor woningbouw. Daar komt bij dat er steeds minder gebouwd wordt, het globale aantal te bouwen woningen in Nederland gaat van 70.000 naar 50.000. En de schuld wordt vaak gelegd bij de gevolgen van juridische uitspraken, zoals die over PAS (stikstof) en PFAS (chemische stoffen).
Boskamer en Tussen de Leyen
Ogenschijnlijk worden nieuwe woningbouwprojecten in onze gemeente, zoals Boskamer en Tussen de Leyen, probleemloos op de kaart ingetekend. Stedelijke bebouwing en ‘platteland’, in dit geval het Broek, lopen steeds meer in elkaar over. De zichtgrenzen tussen bijvoorbeeld Mosstraat en Hannie Schaftlaan vervagen. Wat vroeger een landbouwweg was met aan weerszijden boerderijen, is over tien jaar een straat in een dichtbebouwde wijk. In Rijen zijn die grensstraten nog goed zichtbaar in de uitbreidingslinten. Hoofdstraat, Laagstraat en Hannie Schaftlaan markeren de perioden dat er gebouwd werd in het lintdorp. Jarenlang heeft de gemeente Gilze en Rijen achtergelopen bij het realiseren van nieuwe woningbouwprojecten, en eindelijk komt er nu wat schot in de zaak. De gemeente wil een spurt inzetten, maar verstandige bestuurders moeten ook het grotere plaatje te bekijken.
Dilemma’s
Als we enkel met een economische bril kijken, dan vergeten we dat leefbaarheid en gezondheid belangrijke factoren zijn om zo’n woningbouwproject als Tussen de Leyen tot een succes te maken. Dan zal je als college van B en W soms lastige dilemma’s moeten oplossen. Bouw je een nieuwe woonwijk naast de dichtbij gelegen veehouderijen? En doe je dat terwijl andere regelgeving zoals de komende Omgevingswet (2021) juist vraagt om gezondheidsbeschermende maatregelen te nemen? Wat doe je dan? Alles wegredeneren dan maar, of de mogelijkheden iets mooier voorstellen?
Overleg
Groen Gilze en Rijen denkt eerder aan een breed overleg met boeren, provincie, gemeente, projectontwikkelaars, omwonenden en andere belanghebbenden. Waarom? Om vooruit te denken en woningbouw en landbouw/veeteelt niet met elkaar te laten concurreren. Zorg als gemeente dat je de centrale bestuurlijke instantie bent die gezondheid voorop stelt en die in al die afwegingen het algemeen belang laat prevaleren. Gezondheid heeft voor Groen Gilze en Rijen voorrang. Daarom dragen wij uit: Geen woningbouw naast intensieve veeteelt!

Hits: 50