Weekblad Gilze en Rijen, 12 februari 2020

De ABG? In 2015 kwam een samenwerking tot stand tussen de gemeenten Baarle-Nassau, Alphen-Chaam en Gilze-Rijen. Al onze ambtenaren zouden we gaan samenbrengen in een organisatie. Dat zou namelijk een heleboel geld besparen. Van dat laatste hebben we helaas nog niks gemerkt. Bovendien zou door de samenwerking de service naar de inwoners sterk verbeteren. Is dat gelukt?
Om het beoogde resultaat te bereiken, is het bedoeling dat een ambtenaar voor alle drie de gemeenten dezelfde werkzaamheden verricht. Hiervoor is het nodig dat je de verschillende werkzaamheden harmoniseert. Je zou mogen verwachten dat daar in het vijfde jaar al enige vooruitgang zichtbaar zou zijn. Niet dus! Alle drie de gemeenten worden tot nu toe apart bediend. En als je als gemeente iets afwijkend doet (neem als voorbeeld de spoorzone, die hebben die twee andere gemeentes niet) dan moet je daar extra voor betalen. Gilze en Rijen heeft in 2018 ongeveer 1,4 miljoen extra betaald maatwerk laten verrichten. Verhoudingsgewijs is dat negen maal meer dan Baarle-Nassau en driemaal meer dan Alphen-Chaam. Daarbij moet je ook nog eens meerekenen dat wij in dat jaar van de dik dertig miljoen die de ABG kost meer dan de helft voor onze rekening hebben moeten nemen. Terecht dat we ons afvragen: waar gaan we met de ABG naar toe?
Als het aan onze bestuurders ligt, gaan we tot 2026 op dezelfde voet verder. Waarom? Omdat dan iedereen weet dat hij voor de komende jaren een baangarantie heeft en wie mag dat betalen? De Inwoners! Kijk naar de gemeentebelastingen: die gaan zomaar met 20 % omhoog.
Groen Gilze en Rijen begrijpt heus wel dat je om tot en goede samenwerking te komen tijd nodig hebt. Maar die periode moet niet eindeloos zijn. Als je geen kans ziet om vanaf nu in drie jaar tot definitieve afspraken te komen, dan moet je als gemeente je conclusie trekken en stoppen met die samenwerking
Nu zijn onze bestuurders ook nog bezig met plannen voor de huisvesting van alle ambtenaren. Hiervoor zijn twee scenario’s bedacht. Men wil voor alle ambtenaren een kantoorruimte huren, want ondanks ze alles bij het oude willen laten, lijkt dat efficiënter. Of men gaat de gemeentehuizen van Baarle-Nassau en Gilze en Rijen hiervoor gebruiken. Dat betekent dan dat Gilze en Rijen enorm moet investeren om het gemeentehuis geschikt te maken en duurzaam voor de toekomst. Het maken van deze keuzes kunnen wij niet los zien van de bestuurlijke toekomst van de ABG. In plaats van dat de gemeenteraden dit deden, hebben de bestuurders van de drie gemeenten een Convenant gemaakt. Met alles hoofddoel: rust creëren. Maar wij zien het toch vooral meer als een ordinaire baangarantie voor zichzelf. We zijn bang dat de coalitiepartijen Kern75, CDA, GB en VVD dat geen punt vinden. Ze gaan gewoon mee met alle bestuurders en zo blijven we aanmodderen tot 2026. Het is niet onze keuze om naar een grote gemeente toe te groeien. Daarvoor zijn de gemeenten te verschillend. Het heeft er echter alle schijn van dat de bestuurders met het convenant hun banen hebben zeker gesteld en op een fusie aansturen. Maar dat durft men nog steeds niet hardop te zeggen. Voor de inwoners is er daardoor nog steeds geen duidelijkheid.


Wordt vervolgd

Hits: 58