Weekblad Gilze en Rijen, 22 januari 2020

Een gezonde leefomgeving, of beter gezegd, het gebrek eraan, is steeds vaker in het nieuws. De druk op onze woonomgeving is steeds groter geworden: meer lawaai, slechtere lucht, meer mensen op een vierkante meter. Dat geeft spanningen en problemen. Het wordt hoog tijd hier iets aan te gaan doen. Maar het college van Gilze en Rijen geeft nog niet thuis.
Groen Gilze en Rijen wil de leefomgeving in onze gemeente te verbeteren. De huidige coalitie doet daar veel te weinig aan. Blijkbaar is het belangrijker om miljoenen in een bodemloze put te stoppen, in dit geval in een tunnel aan de Julianaweg. Groen Gilze en Rijen vindt dat dit geld beter in de verbetering van de leefomgeving van alle inwoners gestoken kan worden.
Afgelopen week kwam in het nieuws dat kleine bossen goed bijdragen aan een gezondere omgeving. Ook binnen de bebouwde kom moet er meer plek gemaakt worden voor bomen, voor parkjes, want dat is goed voor de luchtkwaliteit en geeft verkoeling bij hittegolven.
De gemeente kan veel meer doen. Ze kan het plaatsen van zonnepanelen op huizen stimuleren voor het opwekken van schone energie. Ze kan inzetten op elektrisch rijden om zo de luchtkwaliteit te verbeteren. De gemeente moet burgerinitiatieven stimuleren en ondersteunen. Bewoners van Wolfsweide gaven het voorbeeld. Ze willen zelf hun buurt vergroenen en verbeteren. Dit zijn simpele projecten die niet duur hoeven te zijn. Er is alleen besef nodig en lef om het uit te voeren.
Iedere inwoner kan er zelf aan meehelpen. Hoe meer mensen de gemeentebestuurders benaderen om verandering en actie, hoe groter de kans dat er iets aan gedaan gaat worden. We zullen u een klein geheimpje vertellen: het college en de coalitie doen dan wel alsof ze alles kunnen maken, maar ze zijn bang voor u als groep kiezers. Ze zijn erg bang dat ze hun macht kwijt raken. En daarom passen ze hun plannen aan als ze de achterban horen morren. Zo hebben ze nu de houtverbrandings­installatie in Gilze geschrapt. De druk werd zo groot dat alle coalitiepartijen hun handen er vanaf hebben gehaald. Uiteindelijk gaan gemeentebestuurders doen wat de kiezer wil, dus wat u wilt.
Hebt u nog goede ideeën voor een gezondere leefomgeving in onze gemeente? Laat dat dan niet alleen aan ons horen, via onze website groengilzerijen.nl, maar ook aan de andere partijen! Samen kunnen de inwoners van onze gemeente zorgen dat het beter wordt.

Hits: 43