Weekblad Gilze en Rijen, 1 januari 2020

Soms moet je gewoon een idee tot je door laten dringen.

Klimaatwetenschapper Heleen de Coninck kreeg een vraag over energietransitie: ‘Wat moeten we daarmee?’ Ze zei: ‘Ik geloof bijvoorbeeld in de kracht van sociale experimenten. In New York hebben ze, in plaats van eindeloos te bakkeleien, gewoon ‘s nachts een stuk van een straat in een park omgetoverd. Zomaar. Eens kijken hoe dat gaat. Je kunt altijd weer terug. En het resultaat was heel positief: het was mooi, kinderen konden er spelen, iedereen blij. Het vervolg is dat het volgende huizenblok daarnaar kijkt en zegt: dat willen wij eigenlijk ook. Die gingen zelf vragen om die verandering. ‘Het punt is: soms moet je als overheid de moed hebben om eens iets te doen. Duurzaam moet aantrekkelijker worden.’

Dynamisch

Dat vinden wij bij Groen Gilze en Rijen een sprankelende gedachte: natuur, milieu en economie samengebald in een omgeving waar je dat niet zou verwachten. Denk je eens in: op 1 januari 2030 staat het Raadhuisplein vol met prachtige bomen in een oogverblindend parkje. Geen auto’s, geen stenen, maar een echt een natuurlijk visitekaartje van een gemeente in het dynamische groen.

Het blijft een droom, want dit gaat niet gebeuren: een overheid die echt doet waar ze voor in het leven geroepen is, er zijn voor burgers.

Visie

De verstening aanpakken en daarbij het goede voorbeeld geven is zo moeilijk. De overheid doet niets liever dan de ander de wet voorschrijven. En dat terwijl de uitdaging is: toon creativiteit en overtuigingskracht gebaseerd op je visie.

Verbeeldingskracht

Heleen de Coninck is een Nederlandse klimaatwetenschapper die betrokken is bij het IPCC-klimaatrapport (Intergovernmental Panel on Climate Change). In dat rapport wordt uit de doeken gedaan hoe we de temperatuurstijging de baas zouden kunnen blijven. Met het voorbeeld uit de Big Apple ontkracht zij dat je alleen in regels moet geloven. Nee, het komt steeds meer aan op innovatief denken, met de nodige verbeeldingskracht.

Wat denkt u? Is het Raadhuisplein over tien jaar omzoomd door platanen met uiteraard in het midden een prachtige fontein? Zullen we daar voor gaan? Reageer op groengilzerijen.nl .

Hits: 33