Weekblad Gilze en Rijen, 6 november 2019

Maandag 4 november zijn de kosten van de plannen voor 2020 besproken in de gemeenteraad. Groen Gilze en Rijen diende in samenwerking met D’66 een tegenbegroting in. Wij vinden de extra verhoging van 14,9% bij de OZB en de verhoging van 66 euro voor het afval te hoog.
De economie mag dan wel draaien als een tierelier, in de portemonnee merken de inwoners daar bitter weinig van. Waar andere gemeentes eerst de bezuinigingen intern proberen op te lossen, kozen Kern’75, CDA, GB en VVD ervoor een vierde wethouder aan te stellen. Dit kost 127.000 euro per jaar. En dan het ABG! Dat is de organisatie waarin de ambtenaren van Gilze Rijen zijn ondergebracht. Die gaat onze gemeente 442.000 extra kosten! Groen Gilze en Rijen vindt nog steeds: drie wethouders is voldoende en het ABG mag geen extra geld kosten.

Verder werd er breed uitgepakt over de bladkorven. We hebben het hier over een kleine bezuiniging: zoiets als het bruto maandsalaris van een wethouder. Daar wordt dan een motie voor ingediend en aan de wethouder gevraagd om het een en ander te evalueren. Met andere woorden: men wil een bladkorfbeleid. Wij vinden dit helemaal niets. Natuurlijk maken sommige mensen misbruik van die bladkorven. Maar is dat dan alleen bij bladkorven? Wij hebben die bezuinigingspost in onze tegenbegroting geschrapt. Maar dat is door de vier partijen niet overgenomen. Die willen dat u een paar honderd meter verder gaat slepen met uw blad-afval.

De reconstructie (knip N 282) bij Hulten vinden we overbodig. Daar gaat het college 1,7 miljoen euro voor uittrekken en de provincie nog vele miljoenen meer. Men moet het restaurant ‘t Vliegveld een schadevergoeding betalen, omdat de parkeerplaats nodig is voor de omlegging. Ook hier gaat het weer om miljoenen belastinggeld die slecht besteed worden. In dit plan zit bovendien een fietsroute die aan zou sluiten op een fietsbrug aan de Burgemeester Lecherlaan in Tilburg. In Tilburg weet iedereen al dat deze fietsbrug er niet komt. Wethouder Van der Veen bleek daar niet van op de hoogte en ze wilde er ook niet over in discussie gaan.
Verder verschilden we met het college van mening over reserveringen. Het college heeft net met toestemming van de vierde-wethouder-partijen 2,6 miljoen euro gereserveerd geld. eEn een boeterente betaald om leningen over te sluiten. En om nu danMen wil e extra gaan sparen, maar dat is het paard achter de wagen spannen. Wij zijn van mening dat je, net als thuis, reserveert met een bepaald doel. Dat laten ze vanuit Den Haag niet meer toe. We worden verplicht voor veel projecten geld te lenen en net als bij een hypotheek per jaar af te lossen. Wij vinden dit op-de-pof-leven gevaarlijk. Na een aantal jaren zijn we alleen nog maar aan het aflossen en dan is er geen geld meer om nieuwe projecten te realiseren.

Natuurlijk is er over heel veel zaken nog meer verschil van mening. Daarom bestaan coalitie en oppositie. Wekelijks proberen wij u hiervan op de hoogte te houden. Als u over bepaalde onderwerpen deze tegenstellingen nog eens extra toegelicht wilt hebben, reageer dan via onze website www.groengilzerijen.nl.

Hits: 51