Weekblad Gilze en Rijen, 30 oktober 2019

De jaarmarkt is bij uitstek een feest waar inwoners uit onze gemeente massaal aanwezig zijn. Voor de eerste keer in zijn korte bestaan heeft Groen Gilze en Rijen zich daar gepresenteerd. Het mooie weer zorgde voor gezellige drukte. Bij onze partytent in Pastoor Oomenstraat hebben wij veel inwoners ontmoet. Onze quiz lokte tal gesprekken uit. Onder meer over biomassa en de tunnel.
Biomassacentrales zijn slecht voor ons
Steeds meer mensen zijn gaan inzien dat biomassacentrales helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn. Ze zijn slecht voor de natuur, de biodiversiteit en vooral voor onze gezondheid. Het is dan ook goed om te constateren dat de meeste inwoners zich hier terecht zorgen over maken. Den Haag echter heeft al meer dan 11 miljard euro aan subsidies voor biomassa uitgekeerd. Dat heeft bij veel mensen het wantrouwen in de politiek vergroot. De opmerkingen die gemaakt werden over de illegale biomassacentrale in de Mosstraat waren zeer terecht. Het is ook moeilijk uit te leggen dat die al meer dan een jaar proefdraait en hier van het huidige college toestemming voor heeft. Afgelopen week is er nog aandacht voor geweest in de commissie Ruimte en daar is gemeld dat er controle heeft plaats gevonden en dat er de komende weken nog meer controles volgen. Ondanks alle waarschuwingen van wetenschappers, GGD’en en het RIVM gaat men daar gewoon door met proefdraaien. De coalitiepartijen, Kern75 voorop, willen zelfs een tweede biomassacentrale toestaan in onze gemeente. Die komt op het terrein van de Audax in Gilze.
Groen Gilze en Rijen is hier fel tegen! Het wordt tijd dat de inwoners hun zorgen over biomassa massaal kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Nee, niet met tractoren naar het gemeentehuis, maar gewoon via app, mail en telefoon. Ook op eigen website www.groengilzerijen.nl kun je vertellen wat je ervan vindt..
Men wil geen autotunnel!
Ook de geplande tunnel bij het station leidde tot discussies. Het blijkt dat men ons standpunt dat er alleen langzaam verkeer door mag, massaal wordt gesteund. De coalitiepartijen VVD, Kern75, CDA en GB trekken zich van dit volksverzet weinig aan. Onze wethouder gaat rustig door met het opkopen van huizen. Daar wordt veel geld aan uitgegeven. Maar tot nu toe kan niemand garanderen dat de tunnel er past. Daar is geen onderzoek naar gedaan.
Op de jaarmarkt werd bevestigd dat onze inwoners alle ontwikkelingen goed volgen. We horen: ‘Doorgaan!’ ‘Volhouden!’ En met de duim omhoog zeggen inwoners: ‘Goed zo!’ En dat geeft ons de energie om door te gaan en ervoor te zorgen dat het geluid van al die bezorgde inwoners luid en duidelijk klinkt in de gemeenteraad.

Hits: 30