Weekblad Gilze en Rijen, 23 oktober 2019

Het dagblad Trouw publiceerde voor de elfde keer een Duurzame Top 100: een ranglijst van de groenste denkers en doeners in Nederland. Op de lijst staan verrassende inkijkjes in de creativiteit van deze ‘groene’ actieve mensen. Het betreft burger­initiatieven over afval, hergebruik, duurzaamheid, energie, groen, mobiliteit, wonen en voedsel. Bij ons in de buurt, om precies te zijn in de ABG-gemeente Alphen-Chaam, wil men een initiatief opzetten zoals dat van de Herenboeren Wilhelminapark te Boxtel.

Koning Willem Alexander kwam drie weken geleden op bezoek bij die Herenboeren in Boxtel. En die promotie werkt goed. Boerenprinses Yvon Jaspers nam in haar programma ‘Onze Boerderij’ zelfs de moeite om zich het organisatiemodel uit te laten leggen. Allemaal publiciteit die ertoe kan leiden dat ook het initiatief op landgoed Goedentijd te Alphen daadwerkelijk gaat lukken.

Herenboeren Hart van Brabant

Ze noemen zichzelf Herenboeren Hart van Brabant, een coöperatie van burgers. En ze doen alles zelf. Ze willen een boerderij met het erbij horende land kopen met als doel zelf duurzaam voedsel te produceren. Je hebt een locatie van ongeveer 15 tot 20 hectare nodig, een enthousiaste boer die in loondienst van de coöperatie gaat werken, en tussen de 175 en 200 eigenaren die het draagvlak vormen,
Elk lid investeert ongeveer 2000 euro. Als de boerderij is gekocht, kunnen ze aan de slag. De grond levert het voedsel. Uitgangspunt is niet de producent maar de consument. Als men 200 mede-eigenaren kan vinden, die het idee steunen, dan kan het project starten. De leden-Herenboeren zijn samen eigenaar van een kleinschalig gemengd boerenbedrijf. De natuur is leidend bij de teelt en productie. De leden praten mee over hoe het boerenbedrijf te werk gaat, wat er geteeld wordt, hoe de dieren verzorgd worden en hoe het land wordt beheerd.
Voor zo’n tien euro per week kunnen de leden duurzaam eten van de opbrengst. Elke week is dat ongeveer 60 % van wat ze normaal eten: groenten, fruit, aardappelen, eieren, vlees en vleeswaren.
Wie het project op internet opzoekt (zoekwoorden: herenboeren, Boxtel, Alphen, video} vindt leuke filmpjes, waarin prima uitgelegd wordt hoe enthousiaste ‘groene’ Brabanders zelf het initiatief nemen. Het aardige is dat Alphen niet zo ver weg is. Een bijzonder zinvol project waar duurzaamheid voorop staat, vinden wij van Groen Gilze en Rijen. Kortom: een prachtig positief voorbeeld van duurzaam groen ondernemen.
Ook dichtbij vind je mooie initiatieven. Zo runnen Vincent en Ingrid de Wolff sinds kort tussen Boswachterij Dorst en Oosterhout op een nieuwe locatie hun biologische tuin: Sophia’s Tuin. Zonder mede-eigenaar te zijn, kun je ook daar duurzaam geteelde groente en fruit vinden.
Neem contact met ons op via onze website groengilzerijen.nl en geef je mening over deze en andere regionale groene en duurzame initiatieven.

Zie ook:

Herenboeren Wilhelminapark – Samen duurzaam voedsel produceren

Hits: 30