Weekblad Gilze en Rijen, 16 oktober 2019

De coalitiepartijen in Gilze en Rijen – VVD, CDA, Gemeentebelang en Kern’75 – vinden een extra verhoging van de OZB met 14,9% geen enkel probleem. Ook een auto-te-gast-tunnel erdoor drukken is geen enkel probleem. Vergunningen handhaven, dat is wel een probleem. En burgerparticipatie is ook een probleem, want die lap je gewoon aan je laars.
Het probleem van deze coalitie is dat de partijen niet alleen de arrogantie van de macht ten toon spreiden, maar ook nog denken dat je daarmee wegkomt. Raadsleden zijn verplicht om te stemmen. Dat is de bestuurlijke opdracht van de volksvertegenwoordiger: zo geeft de wet aan. Je mag voor- of tegenstemmen en onder bijzondere omstandigheden kun je zelfs blanco stemmen. Maar soms bekruipt ons, raadsleden, het gevoel dat niet stemmen beter is. Waarom? Het heeft geen zin in Gilze en Rijen!
Hier bestaat geen traditie om met elkaar te debatteren, om argumenten uit te wisselen, om voor en tegen af te wegen. De coalitiepartijen denken dat de slogan ‘We zijn een van de goedkoopste gemeenten van Nederland’ een vrijbrief is om zomaar belastingen te verhogen (een initiatief van de VVD). Ze gebruiken woningbouw om de verwachte tekorten te dekken (CDA). Of ze doen alsof de natuur belangrijk is maar nemen de verkeerde beslissingen (Kern’75). De afvalrekening nagekeken (product van de coalitie)?
Als burger frons je je wenkbrauwen, maar ondertussen dendert de trein door. De coalitie laat weten: wat we ook besluiten, de gemeente betaalt toch wel. Zij bedoelen te zeggen: jij, de burger, jij betaalt het gelag. Het is jammer dat een raadslid geen persoonlijke verantwoordelijkheid heeft in het Nederlandse democratische stelsel. Dat zou een mooie afrekening worden.
Als de basis op orde is, mag je van je inwoners iets terugverlangen. Eerst presteren, heet het dan. Daarna kun je in overleg met die burgers de belangrijke besluiten nemen, omdat er dan draagvlak is. Het bestuur en de burgers weten dat ze eruit moeten komen, dat ze compromissen moeten sluiten. Ook dat is een van de pijlers van een volwassen democratie. Maar in Gilze en Rijen niets van dat alles. De coalitieleden tekenen bij het kruisje. Voor nuance is geen ruimte. Argumenten worden genegeerd.
Komende dinsdag 22 oktober 2019 is het weer Jaarmarkt in Rijen. Dat is een oud gebruik waarbij mensen elkaar ontmoeten en elkaar gedag zeggen. Even samen proeven of Rijen nog de moeite waard is. Wij van Groen Gilze en Rijen denken van wel. Kom je ook?

Hits: 31