Weekblad Gilze en Rijen, 9 oktober 2019

Terwijl ze in Den Haag plannen bedenken om het stikstofprobleem aan te pakken, las ik een krantenartikel in BNdeStem over een aanverwant serieus probleem: Een gezin moest vluchten omdat de luchtkwaliteit te slecht was om in te leven. Dan denkt u waarschijnlijk aan China of India zo, maar deze vluchtelingen woonden in Breda en verhuisden vanwege de slechte luchtkwaliteit naar Terschelling. Brabantse luchtvluchtelingen dus …
De luchtkwaliteit in midden-Brabant is inderdaad niet best. Van alle kanten komen er schadelijke stoffen onze kant op, ongeacht de windrichting. We hebben luchtvervuiling door industrie: Rotterdam in het westen, het Ruhrgebied in het oosten en Antwerpen in het zuiden. Er is veel (intensieve) veehouderijen in heel Brabant en we hebben de snelwegen A27 en A58 in onze achtertuin. Deze mix aan vervuiling doet blijkbaar veel met je gezondheid. Lees het hele artikel op internet: BNdeStem

Hoewel de landelijke aanpak van stikstof vooral is bedoeld om natuurgebieden te beschermen, kunnen de maatregelen ook een gunstig effect hebben op de luchtkwaliteit. Het zijn dezelfde drie groepen die de stikstof uitstoten en voor een slechte luchtkwaliteit zorgen: industrie, intensieve veehouderij en auto’s op snelwegen.
Dat er ook in onze buurt maatregelen genomen moeten worden is zeker. In Gilze en Rijen heeft de stikstofproblematiek al effect gehad. Zo werd de verbouwing van het Rabobankgebouw in Rijen stilgelegd en kunnen diverse bouwprojecten voorlopig niet vergund worden. Bovendien is de verbreding van de N282 onzeker. Het kan haast niet anders of we mogen straks nog maar 100 km/u op de snelweg, zullen een aantal boeren worden uitgekocht en moet de industrie minder uitstoten.
Dit is niet leuk, maar het zal moeten als we nog willen kunnen wonen. En het voordeel is wel een schonere lucht …

Maar als het aan de gemeente Gilze en Rijen ligt kunnen we nog heel lang op schone lucht wachten. Hoezo dan, zult u zich afvragen? De gemeente Gilze en Rijen doet namelijk mee aan de energietransitie (van het gas af) en wil vol inzetten op biomassacentrales. Er staat er al een in de Mosstraat in Rijen te draaien, zelfs zonder vergunning, maar de gemeente weigert te handhaven. Een andere is gepland achter Audax in Gilze. Met (afval)hout gestookte centrales zijn bijzonder slecht voor de luchtkwaliteit. Lees daarover een goed stuk in het Algemeen Dagblad

Hebt u al op Funda gekeken voor een woning op Terschelling? Binnenkort zult u misschien wel moeten verhuizen, omdat het hier met dank aan de gemeente niet meer te houden is. Wij van Groen Gilze en Rijen hebben nog niet gekeken, want wij blijven graag in onze gemeente wonen, maar dan moet er veel veranderen.

Groen Gilze en Rijen is tégen biomassacentrales en vóór echt duurzame en schone energie. Vind u dat ook? Laat het ons weten op Groengilzerijen.nl.

Hits: 42