Weekblad Gilze en Rijen, 11 september 2019

Vorige week werd de polonaise gelopen in het gemeentehuis. Wethouder David Vermorken ging voorop en de coalitiepartijen er achteraan. Het werd dan wel een beetje duurder voor de burger maar we blijven een goedkope gemeente. Dit is wat we noemen: volksverlakkerij! En daarom schetsen we toch maar de andere kant van de mooie verhalen.
De gemeente huurt een hele dure adviseur in en die verzint een boekhoudkundige truc. We lenen twee en een half miljoen euro die we gelijk weggeven. ‘Maar,’ zegt wethouder Vermorken, ‘daar krijgen we wat voor terug!’ Hij bedoelde te zeggen: ‘Daar krijg ik wat voor terug!’ Vermorken kan namelijk de komende vier jaar 14 miljoen extra uitgeven.
Kort gezegd: ‘Na ons de zondvloed!’ Over vier jaar worden de lasten voor de gemeente zo hoog dat we niet alleen de goedkoopste gemeente zijn, maar ook helemaal niets meer te besteden hebben.
Waar dat geld voor nodig is? Dat gaat naar de vierde wethouder, naar de ABG, de ambtelijke organisatie van Alphen, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. Dan is het geld op en kan er dus een jaar langer nagedacht worden over allerlei plannen..
Kijk naar de verbouwing van De Wildschut in Gilze. Die wordt twee keer zo duur en alweer uitgesteld. Het gebouw is al meer dan een jaar in ons bezit en nu pas hebben ze ontdekt dat er nog asbest in zit. Geloof jij het? Ook bij de centrumplannen blijft de gemeente geld morsen en nog steeds is er geen enkel resultaat. We moeten nog twee sporthallen opknappen. Ook daar is nog weinig aan gedaan.
Verder worden de wijk Noordoost-Wolfsweide in Rijen en de Burgemeester van Poppelstraat in Gilze pas in 2021 aangepakt. Eerder is er geen geld beschikbaar! In het gemeentehuis heet dat: ‘We moeten nog plannen maken.’ Ja, dat doen de ambtenaren daar voortdurend en dat gaat ons volgend jaar 14,9 % extra onroerendezaakbelasting kosten. Met andere woorden: ‘Betaalt u maar, maar u ziet daar voorlopig niets voor terug.’
Heeft Groen Gilze en Rijen dan een beter plan? Ja, maar daar moet je dan wel met alle 21 raadsleden, dus ‘raadsbreed’, over na willen denken. En daar moet je lef voor hebben!
We doen een voorzetje: Ex-wethouder Dols had een prestige project DE AUTO TE GAST TUNNEL. Vijf miljoen euro is inmiddels uitgegeven. En we hebben nog steeds geen volledig plan. Waarschijnlijk komt dat ook de komende tijd niet. Want als iets niet past, dan past het niet. Maar, zie bovenstaand verhaal, de gemeente kan dit gewoon niet betalen. Dit financieel wanbeleid gaat ten koste van alle vier de kernen!

Hits: 30