Weekblad Gilze en Rijen, 19 juni 2019

Groen Gilze en Rijen: hout verbranden, geen goed idee!

De NOS kopte:

‘Steeds meer biomassacentrales, goed of slecht voor het klimaat?’ En het dagblad Trouw deed er een schepje bovenop: ‘RIVM waarschuwt voor biomassa. Het kan de gezondheid schaden’. We zagen biomassa tot voor kort als een ‘oerdegelijk alternatief, een schone energiebron.’ Maar volgens Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de stook van hout en groenafval een pijnpunt geworden, want dat zorgt voor een ‘serieuze toename van fijnstof’. Willen we dat?

In Gilze en Rijen denken enkele ondernemers al in dollartekens. Drie tot vier biomassacentrales, daar draait men hier de hand niet voor om. De gemeente wil hen daarbij helpen. Onverstandig en gevaarlijk! Het is beter om eerst eens diep na te denken voor we onomkeerbare beslissingen nemen! De biomassa-plannen worden nauwkeurig en in stilte voorbereid.
Een memo licht een tipje van de sluier op: Brabant Warmte verzoekt ‘het college om instemming te verlenen aan het aanleggen van een pilot voor een warmtenetwerk voor de levering van warmte (op business-to-business basis) aan een aantal zakelijke afnemers en projectontwikkelaars. Deze warmte wordt geleverd vanuit een nog te realiseren warmtebron op het terrein van Audax in Gilze.’ Gilze en Rijen gaat van het gas af, en we gaan hout verbranden. Groen Gilze en Rijen is tegen! Waarom willen we hier geen biomassacentrales? De reden: ‘houtige biomassa’ geeft fijnstof, veel fijnstof, en die ademen we allemaal in. De waarschuwing van het RIVM is dus een slecht bericht voor alle plannen om olie, gas en kolen deels te gaan vervangen door de biomassa, in ketels en centrales. In Made hebben de tuinders ook al de handen ineen geslagen. Ze willen daar ook al een grote biomassacentrale bouwen. Ze gaan onbehandeld snoeihout en resthout verbranden. Die energie komt ‘uit plantsoenen en bossen binnen een straal van 150 kilometer rond Made’ (dat is van Den Helder tot de grens met Frankrijk).
Maar we hebben al centrales met snoeiafval in Cuijk, Eindhoven, Raamsdonksveer, Breda, Rijen (zonder vergunning) en Baarle-Nassau.
Hoeveel snoeihout is er in de buurt? Veel te weinig om die centrales allemaal te voeden. Import uit het buitenland ligt dus voor de hand. Dat betekent elke dag transporten van en naar de biomassacentrales. Biomassa is slechter dan aardgas. Stel jezelf dus de vraag: wie wordt er beter van? In ieder geval niet het klimaat en niet de inwoners. Groen Gilze en Rijen wil geen ‘fijnstofdeken’ boven Brabant en wil hier dus geen biomassacentrales.

Vragen of opmerkingen? mail naar info@groengilzerijen.nl

Hits: 60